21 Ocak 2022

Yirmi Üçüncü Haftanın Maçlarına Bakış

Bu haftanın maçlarına da, maçların taraflarının maçın oynanacağı yere göre lig sıralamalarını karşılaştırarak bir göz atalım.



Ligde bitmeye yüz tutmuş hiçbir şeyin bitmediğini, önümüzde daha bir sürü maç olduğunu hatırlatan bir haftayı geride bıraktık. Trabzonspor iki maç üst üste puan kaybetti, Beşiktaş ve Fenerbahçe kazanarak takibi uzaktan da olsa sürdürdü, İttifak Holding Konyaspor, acı kaybına rağmen Adana Demirspor'u mağlup edip, maç eksiği olmasına rağmen farkı tek hanelere indirdi. Medipol Başakşehir, Emre Belözoğlu yönetiminde ilk lig yenilgisini alırken Aytemiz Alanyaspor 2020 Ekim'den sonra Atakaş Hatayspor'u bir kez daha 6-0 mağlup etti. Çaykur Rizespor, düşme potasında çekiştiği doğrudan rakiplerinden Fraport TAV Antalyaspor'u, yine altlardan çıkmaya çalışan Göztepe, Demir Grup Sivasspor'u mağlup ederken, yine canının derdindeki Kasımpaşa da yeni teknik direktörüyle ikinci maçına çıkan Galatasaray'ı yenerek puan olarak rahatlayamasa da basamak olarak yükseldi ve Galatasaray'ı da o karmaşanın içine çekmeyi başardı.
Bütün bunların ışığında oynanacak bir maç haftası var önümüzde ve sonrasında milli maç arasıyla Ocak transfer döneminin birbirine karışacağı, hem nefesleneceğimiz, hem de belki takip etmekte zorlanacağımız bir hareketlilik bizi bekliyor. 

Bu haftanın maçlarına da, maçların taraflarının maçın oynanacağı yere göre lig sıralamalarını karşılaştırarak bir göz atalım.

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor – Beşiktaş

Gaziantep'teki kar yağışının izin vermediği maçından evine dönen Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, yine olası hava muhalefeti nedeniyle günü ve saati değişen karşılaşmada Beşiktaş'ı ağırlayacak. Yirmi bir maçta 15 puan toplayabilen sarı-siyahlılar iç saha istatistiklerinin de burada incelediklerimizin çoğunda kötü durumdalar. Beşiktaş ise deplasmanda bile dört kategorinin lideri; şut ve isabetli şut, sahipsiz top kazanma ve önde top kapma. Öznur Kablo Yeni Malatyaspor'un Beşiktaş'ı geride karşılayacağını varsayarsak, ligin deplasmanda ön alan baskısı lideri Beşiktaş rakip kaleyi sürekli tehdit edecektir. Burada, sezon başından beri devam eden kolay gol bulamama ve maçı koparamama sorunu yaşamazsa Beşiktaş maçın doğal favorisi.





Adana Demirspor – Vavacars Fatih Karagümrük

Vavacars Fatih Karagümrük, son bölümlerinde baskısını arttırdığı maçta Beşiktaş maçında skoru çeviremedi ve sahadan 1-0 yenik ayrıldı. Adana Demirspor ise, lideri takibini sürdürebilen neredeyse tek takım konumundaki İttifak Holding Konyaspor'a aynı skorla yenildi. Adana temsilcisi, İstanbul temsilcisinin 4 puan önünde. Puan tablosunda üçüncülükten sonrası neredeyse düşme potasına kadar çok sıkışıkken, böylesi bir sezonda Avrupa koltuğu anlamına gelebilecek koltuklar kapanın elinde kalacak gibi gözüküyor. Bu iki takım da o koltuklara talipler. Adana Demirspor'un iç saha istatistikleri çok parlak değil, çoğu kategoride ortalarda veya altlardalar. Volkan Demirel etkisinin yavaş yavaş hissedildiği Vavacars Fatih Karagümrük ise, Farioli dönemi istatistiklerinin etkisini hâlâ hissediyor ve topla oynamayla ilgili istatistiklerde deplasmanda da hâlâ üst sıralarda. İki takımın iç saha ve dış saha puan performansları da birbirine yakınken, bu maçın kazananını tahmin etmek de zorlaşıyor.





Demir Grup Sivasspor – Fenerbahçe

Cumartesi 16:00 seansının diğer maçında, Fenerbahçe ligin Ocak ayında en gitmek istemeyeceğiniz deplasmanlarından Sivas'ta, Demir Grup Sivasspor'a konuk olacak. Demir Grup Sivasspor, pırıl pırıl bir hava ve zeminde Göztepe deplasmanından yenilgiyle ayrıldı. Fenerbahçe ise geri düştüğü maçta, Eylül ayındaki Beşiktaş galibiyetinden bu yana 3 puanı bir arada göremeyen Altay'ı yenmeyi başardı. Ligde teknik direktör değiştirmeyen az sayıda takımdan biri olan Demir Grup Sivasspor, iç saha istatistiklerinin çoğunda parlak konumda değil, ama bir kategoride birinci sırada ki, deplasmanda ligin xG üçüncüsü olan ama yine gol sorunuyla anılan Fenerbahçe karşısında sırf o kategori bile puan veya puanlar almaya yetebilir; Sivas temsilcisi ligin evinde rakiplerine maç başına en az gol beklentisi veren takım. 





Medipol Başakşehir – Göztepe

Medipol Başakşehir, Emre Belözoğlu yönetimindeki ilk yenilgisini hafta içinde Kayseri deplasmanında aldı. Belözoğlu'nun taze teknik direktörlük kariyerinin de sadece ikinci yenilgisi olan bu maç, ligin altıncı şampiyonunun zirve takibine de darbe vurdu. İttifak Holding Konyaspor maçı ertelendiği için maç eksiğiyle yedinci sıraya kadar gerileyen Medipol Başakşehir'de, eksik maçı olan takımlarda hep yapıldığı gibi o maçtan 3 puan alınmış gibi hesaplama yapmak da mümkün değil, çünkü eksik maç, belirttiğimiz gibi İttifak Holding Konyaspor'la. Turuncu-lacivertliler, oyunuyla skoru örtüşmeyen ekiplerden biriyle, Göztepe'yle karşılaşacak. Ligdeki iki İzmir temsilcisinin de zorlandığı sezonda, Göztepe oynadığı oyunla işleri yoluna koyabilecek gibi gözükmeye Altay'dan daha yakındı. Bunu Demir Grup Sivasspor'u yenerek puana da çevirmeyi başardılar, ama bu dipten kaçmak için şimdilik yeterli değil. Değerlendirmeye aldığımız istatistik kalemlerinden savunmayı tarif etmeye yarayan beş kategorinin üçünde ligin son üç sırasında yer alan Medipol Başakşehir, evinde rakiplerine tanıdığı gol beklentisinde ise üçüncü olmasıyla biraz olsun rahatlıyor. Karşısında ise pasla ve pasa dayalı oyunla arasında mesafe olan bir rakip bulacak. Her iki takımın da, sahasına göre kategorilerin hem üst hem alt sıralarında yer aldığı bu eşleşmeden ne sonuç çıkacağını kestirmek zor, ancak maçın keyif katsayısının iyi olacağı, eğer hava koşulları izin verirse, garanti gibi.




Kasımpaşa – Yukatel Kayserispor

Kasımpaşa da kendini düşme potasından kurtarmaya çalışan takımlardan ve Galatasaray karşısında alınan 3-1'lik galibiyet bunda yardımcı oldu, ancak yol daha uzun. Yirmi iki maçta topladığı 31 puanla kendini potanın dışına çıkartmayı başaran Yukatel Kayserispor ise Medipol Başakşehir'i mağlup etmeyi başardı ve kağıt üzerinde sürpriz bir 3 puan çıkardı. Son 6 lig maçında yenilmezken, son 6 deplasman maçında galibiyeti de olmayan Kayseri temsilcisinin rehavet lüksü yok, ancak yine kağıt üzerinde galibiyete daha çok ihtiyacı olan ve son 6 maçının 4'ünü kazanan Kasımpaşa sahasından eli boş dönmek istemeyecek. İstanbul temsilcisinin iç saha istatistikleri çok parlak olmasa da, genelde orta sıralardalar. Kayseri'nin sarı-kırmızılıları ise deplasman performansı olarak pek iyi durumda değil. Özellikle deplasmanda pozisyona girmekte zorlanırken rakiplerine pozisyon imkanı veriyor olmaları, iştahı yüksek Kasımpaşa için fırsata dönüşebilir diyebilirdik, eğer Kasımpaşa evinde xG ortalamasında on altıncı olmasaydı.





Atakaş Hatayspor – Çaykur Rizespor

Atakaş Hatayspor'a Alanya deplasmanı pek yaramıyor. Alanya'ya gittiği son iki maçı da 6-0 kaybeden Atakaş Hatayspor, bu sezon ligin ilk yarısındaki maçı ise 5-0 kazanmıştı. İki takım toplamda 4 kez karşılaşmış oldular Süper Lig'de ve eşleşmenin diğer maçı ise 0-0 bitmişti. Özetle; Hatay temsilcisi ağır yaralı ancak puan durumundaki yerleri onlara ara sıra puan kaybı konforu sağlıyor. Bu maçtaki rakipleri Çaykur Rizespor, ise düşme potasından çıkma derdinde ve kendisiyle aynı derde sahip olan Fraport TAV Antalyaspor'u, yine kar yüzünden yarım kalıp ertesi güne sarkan maçta mağlup etmeyi başardı. Takımların iç ve dış saha istatistiklerine göre sıralamalarına bakınca hiç yeşil göremiyoruz, yani iki takım da buradaki kategorilerin hiçbirinde ligin ilk üçünde değiller. Ancak özellikle Rize temsilcisinin kırmızılarının çokluğu, onları birçok kategoride ligin deplasman performansı açısından en sorunlu 3 takımından biri olduğu anlamına geliyor. Atakaş Hatayspor'un ligin sahasında rakiplerine en çok pozisyon veren ikinci takım olmasının karşısına, Çaykur Rizespor'un da aynısını deplasmanda en çok yapan takım olmasını koyunca, Hatay temsilcisinin rakip kale önündeki dördüncülüğünü de üstüne serpiştirince, özellikle Rize kalesi önünde aksiyonun bol olacağı bir maç bizi bekliyor diyebiliriz.





Fraport TAV Antalyaspor – Gaziantep FK

Nuri Şahin'in göreve gelmesinden sonra gösterdiği reaksiyonu devam ettiremeyen, ligin en enteresan yaş profiline sahip takımı olan Fraport TAV Antalyaspor, iki güne yayılan maçta Rize deplasmanından da puansız dönünce kendini hiç olmak istemediği bir yerde buldu. İç saha performansı, şu anda aşırı kötü giden deplasman performansına göre daha iyi olan Antalya temsilcisi bunu istatistiklerine yansıtabilmiş değil. Hiçbir kalemde ilk üçte olmayan ama hiçbir kalemde son üçte de olmayan kırmızı-beyazlılar, hafta içini kar yüzünden maçsız geçirmek zorunda kalan Gaziantep FK karşısında 3 puana daha çok gereksinimi olan takım durumunda. Gaziantep FK'nın ise daha önceki yazılarda değindiğimiz gibi, deplasman performansı istatistiklerdeki bazı kalemlerin aksine hiç parlak değil. Sahasında topla en az oynayan takım olmayı skora çeviren kırmızı-siyahlılar, deplasmanda topla daha çok oynamak zorunda kalıyor ve bundan skor çıkartmayı başaramıyor. Ligdeki 31 puanının sadece 5'ini deplasmanda toplayan Gaziantep FK'nın şut performansı ise iyice ilginç. Ligin deplamsanda en çok şut çeken üçüncü takımıyken, isabetli şutta kendilerini on beşincilikte buluyorlar. Deplasmandan skor bulmaya başlamanın anahtarı burası olabilir. 





GZT Giresunspor – Aytemiz Alanyaspor

Okan Kocuk'un uzatmalarda aynı penaltıyı iki kez kurtardığı maçta, Trabzon deplasmanından puan kopartmayı başaran GZT Giresunspor, bu sezon dört büyüklerden sadece Fenerbahçe deplasmanından puan alamamış oldu. Sahasındaki son 6 maçının üçünü kazanıp üçünü kaybeten yeşil-beyazlıların bu maçtaki rakibi de deplasmandaki son 6 maçının üçünü kazanıp üçünü kaybetti. Ligin sekenleri toplamada iç sahadaki en iyi ikinci takımı olan GZT Giresunspor, bunu dış sahada en az yapan Aytemiz Alanyaspor'a da boşa düşenleri bırakmayabilir. Ancak Alanya temsilcisinde de Farioli sonrası değişimlerin etkileri henüz görülmeye başlanmadı. Topa daha çok sahip olup pas sayısını arttırması beklenecek turuncu-yeşillilerde dış sahada göze çarpan bir istatistik şimdilik yok. Maça moralli gelecek iki takımın son 6'şar maçına yukarıdaki verilerle bakacak olursak, belki de berabere kalma zamanları gelmiştir.





Altay – İttifak Holding Konyaspor

Fenerbahçe karşısında 1-0 öne geçip, üç maç sonra rakip ağları havalandırdıklarında belki de umutlanan Altay'ın 14 maçlık galibiyet hasreti 15 maça çıkmış oldu. Ligde bu sezona kadar 13 maçtan uzun galibiyet hasreti olmayan İzmir'in siyah-beyazlıları, teknik direktör değişikliğine de gitti. Ara transferde bütçesi dahilinde takviye yapması beklenebilecek Altay, bu hafta ligin zirveden kopmayan az sayıda takımından biri olan İttifak Holding Konyaspor'u konuk edecek. İstatistikleri karşılaştırdığımızda, Altay'ın sahasında özellikle defansif kalemlerde aslında kötü olmadığını görüyoruz, ancak topla araları o kadar yok ki, sahalarında gol beklentisinde sondan üçüncüler. Defansif aksiyon ve önde top kazanmada iyi olmalarına rağmen kalelerinde de çok pozisyon veren siyah-beyazlılar, karşısında ligin en derli toplu oynayan rakiplerinden birini bulacak. Altay'ın galibiyet hasreti bir noktada bitecektir ama bu hafta o hafta olmayabilir.





Galatasaray – Trabzonspor

Galatasaray için sezonun hikayesi pek de alışkın olmadığı bir şekilde yazılmaya devam ediyor. Son 6 maçının sadece birini kazanabilen Galatasaray, önüne geleni yendiği döneme biraz ara vermiş gözüken ve son 6 lig maçında 3 galibiyet, 3 beraberlik alan lig lideri Trabzonspor'u ağırlayacak. Galatasaray'ın, incelediğimiz istatistikler içinde kötü olduğu bir kalem yok. Defansif aksiyonlardaki sıralamaları ligin orta sıralarında bir iç saha performansı anlamına geliyor. Ligin sahasında en çok şut çeken takımı olan sarı-kırmızılılar isabette altıncı. Rakip kaledeki gol beklentisi ortalamasında da altıncılar, kendi kalesinde verdikleri gol beklentisinde de. Bu maçtaki rakipleri ise deplasmanlarda en çok xG toplayan ikinci takım. Kazandığı maçların içinde tek farklı galibiyetlerin sayısı yüksek olsa da, yani farka pek gidemiyor olsa da Trabzonspor'un oyunu, özellikle de önemli oyuncuları eksik değilse, her an gol vaat ediyor. Galatasaray'ın ise kolay gol yiyip zor gol atıyor gözüktüğü sezon performansını göz önüne alınca, maç doğal olarak Trabzonspor'a daha yakın. Ancak bunun biz ezeli rekabet mücadelesi olduğunu ve Galatasaray'ın da gidişata dur diyip mesaj vermek için böyle bir maça ihtiyacı olduğunu da yadsımamak lazım. Her halükarda, sıkıcı olmaktan uzak bir maç olacağını söylemek için zaten istatistiklere gereksinim olmayan bir maç.





Biten bir şey yok

Üç takımın küme düştüğü, 18 takımlı mekaniğinde, maç başına bir puanın biraz üzerinde bir puan ortalaması takımların ligde kalmasına yetebiliyordu. Yirmi takımla oynanan ve son dört sıranın küme düştüğü bir lig mekaniğinde, ortalamanın bunun biraz daha üzerinde olması beklenebilecektir. Ancak şu anda özellikle puan tablosunun alt yarısında puanların ortalamasından ziyade sıkışıklığı dikkat çekiyor. Şu anda ligde düşecek son takımın sıralamasını işgal eden Fraport TAV Antalyaspor'un 23 puanı var ve bunun sadece 7 puan üstü onbirinciliğe denk geliyor. Trabzonspor'un da sezonun başında verdiği avansın bir kısmını iade etmeye başladığı sezonda, izlenecek daha çok maç, şaşıracak daha çok sonuç olacak, orası kesin.

 

Bu haftanın maçlarına da, maçların taraflarının maçın oynanacağı yere göre lig sıralamalarını karşılaştırarak bir göz atalım.



Ligde bitmeye yüz tutmuş hiçbir şeyin bitmediğini, önümüzde daha bir sürü maç olduğunu hatırlatan bir haftayı geride bıraktık. Trabzonspor iki maç üst üste puan kaybetti, Beşiktaş ve Fenerbahçe kazanarak takibi uzaktan da olsa sürdürdü, İttifak Holding Konyaspor, acı kaybına rağmen Adana Demirspor'u mağlup edip, maç eksiği olmasına rağmen farkı tek hanelere indirdi. Medipol Başakşehir, Emre Belözoğlu yönetiminde ilk lig yenilgisini alırken Aytemiz Alanyaspor 2020 Ekim'den sonra Atakaş Hatayspor'u bir kez daha 6-0 mağlup etti. Çaykur Rizespor, düşme potasında çekiştiği doğrudan rakiplerinden Fraport TAV Antalyaspor'u, yine altlardan çıkmaya çalışan Göztepe, Demir Grup Sivasspor'u mağlup ederken, yine canının derdindeki Kasımpaşa da yeni teknik direktörüyle ikinci maçına çıkan Galatasaray'ı yenerek puan olarak rahatlayamasa da basamak olarak yükseldi ve Galatasaray'ı da o karmaşanın içine çekmeyi başardı.
Bütün bunların ışığında oynanacak bir maç haftası var önümüzde ve sonrasında milli maç arasıyla Ocak transfer döneminin birbirine karışacağı, hem nefesleneceğimiz, hem de belki takip etmekte zorlanacağımız bir hareketlilik bizi bekliyor. 

Bu haftanın maçlarına da, maçların taraflarının maçın oynanacağı yere göre lig sıralamalarını karşılaştırarak bir göz atalım.

Öznur Kablo Yeni Malatyaspor – Beşiktaş

Gaziantep'teki kar yağışının izin vermediği maçından evine dönen Öznur Kablo Yeni Malatyaspor, yine olası hava muhalefeti nedeniyle günü ve saati değişen karşılaşmada Beşiktaş'ı ağırlayacak. Yirmi bir maçta 15 puan toplayabilen sarı-siyahlılar iç saha istatistiklerinin de burada incelediklerimizin çoğunda kötü durumdalar. Beşiktaş ise deplasmanda bile dört kategorinin lideri; şut ve isabetli şut, sahipsiz top kazanma ve önde top kapma. Öznur Kablo Yeni Malatyaspor'un Beşiktaş'ı geride karşılayacağını varsayarsak, ligin deplasmanda ön alan baskısı lideri Beşiktaş rakip kaleyi sürekli tehdit edecektir. Burada, sezon başından beri devam eden kolay gol bulamama ve maçı koparamama sorunu yaşamazsa Beşiktaş maçın doğal favorisi.





Adana Demirspor – Vavacars Fatih Karagümrük

Vavacars Fatih Karagümrük, son bölümlerinde baskısını arttırdığı maçta Beşiktaş maçında skoru çeviremedi ve sahadan 1-0 yenik ayrıldı. Adana Demirspor ise, lideri takibini sürdürebilen neredeyse tek takım konumundaki İttifak Holding Konyaspor'a aynı skorla yenildi. Adana temsilcisi, İstanbul temsilcisinin 4 puan önünde. Puan tablosunda üçüncülükten sonrası neredeyse düşme potasına kadar çok sıkışıkken, böylesi bir sezonda Avrupa koltuğu anlamına gelebilecek koltuklar kapanın elinde kalacak gibi gözüküyor. Bu iki takım da o koltuklara talipler. Adana Demirspor'un iç saha istatistikleri çok parlak değil, çoğu kategoride ortalarda veya altlardalar. Volkan Demirel etkisinin yavaş yavaş hissedildiği Vavacars Fatih Karagümrük ise, Farioli dönemi istatistiklerinin etkisini hâlâ hissediyor ve topla oynamayla ilgili istatistiklerde deplasmanda da hâlâ üst sıralarda. İki takımın iç saha ve dış saha puan performansları da birbirine yakınken, bu maçın kazananını tahmin etmek de zorlaşıyor.





Demir Grup Sivasspor – Fenerbahçe

Cumartesi 16:00 seansının diğer maçında, Fenerbahçe ligin Ocak ayında en gitmek istemeyeceğiniz deplasmanlarından Sivas'ta, Demir Grup Sivasspor'a konuk olacak. Demir Grup Sivasspor, pırıl pırıl bir hava ve zeminde Göztepe deplasmanından yenilgiyle ayrıldı. Fenerbahçe ise geri düştüğü maçta, Eylül ayındaki Beşiktaş galibiyetinden bu yana 3 puanı bir arada göremeyen Altay'ı yenmeyi başardı. Ligde teknik direktör değiştirmeyen az sayıda takımdan biri olan Demir Grup Sivasspor, iç saha istatistiklerinin çoğunda parlak konumda değil, ama bir kategoride birinci sırada ki, deplasmanda ligin xG üçüncüsü olan ama yine gol sorunuyla anılan Fenerbahçe karşısında sırf o kategori bile puan veya puanlar almaya yetebilir; Sivas temsilcisi ligin evinde rakiplerine maç başına en az gol beklentisi veren takım. 





Medipol Başakşehir – Göztepe

Medipol Başakşehir, Emre Belözoğlu yönetimindeki ilk yenilgisini hafta içinde Kayseri deplasmanında aldı. Belözoğlu'nun taze teknik direktörlük kariyerinin de sadece ikinci yenilgisi olan bu maç, ligin altıncı şampiyonunun zirve takibine de darbe vurdu. İttifak Holding Konyaspor maçı ertelendiği için maç eksiğiyle yedinci sıraya kadar gerileyen Medipol Başakşehir'de, eksik maçı olan takımlarda hep yapıldığı gibi o maçtan 3 puan alınmış gibi hesaplama yapmak da mümkün değil, çünkü eksik maç, belirttiğimiz gibi İttifak Holding Konyaspor'la. Turuncu-lacivertliler, oyunuyla skoru örtüşmeyen ekiplerden biriyle, Göztepe'yle karşılaşacak. Ligdeki iki İzmir temsilcisinin de zorlandığı sezonda, Göztepe oynadığı oyunla işleri yoluna koyabilecek gibi gözükmeye Altay'dan daha yakındı. Bunu Demir Grup Sivasspor'u yenerek puana da çevirmeyi başardılar, ama bu dipten kaçmak için şimdilik yeterli değil. Değerlendirmeye aldığımız istatistik kalemlerinden savunmayı tarif etmeye yarayan beş kategorinin üçünde ligin son üç sırasında yer alan Medipol Başakşehir, evinde rakiplerine tanıdığı gol beklentisinde ise üçüncü olmasıyla biraz olsun rahatlıyor. Karşısında ise pasla ve pasa dayalı oyunla arasında mesafe olan bir rakip bulacak. Her iki takımın da, sahasına göre kategorilerin hem üst hem alt sıralarında yer aldığı bu eşleşmeden ne sonuç çıkacağını kestirmek zor, ancak maçın keyif katsayısının iyi olacağı, eğer hava koşulları izin verirse, garanti gibi.




Kasımpaşa – Yukatel Kayserispor

Kasımpaşa da kendini düşme potasından kurtarmaya çalışan takımlardan ve Galatasaray karşısında alınan 3-1'lik galibiyet bunda yardımcı oldu, ancak yol daha uzun. Yirmi iki maçta topladığı 31 puanla kendini potanın dışına çıkartmayı başaran Yukatel Kayserispor ise Medipol Başakşehir'i mağlup etmeyi başardı ve kağıt üzerinde sürpriz bir 3 puan çıkardı. Son 6 lig maçında yenilmezken, son 6 deplasman maçında galibiyeti de olmayan Kayseri temsilcisinin rehavet lüksü yok, ancak yine kağıt üzerinde galibiyete daha çok ihtiyacı olan ve son 6 maçının 4'ünü kazanan Kasımpaşa sahasından eli boş dönmek istemeyecek. İstanbul temsilcisinin iç saha istatistikleri çok parlak olmasa da, genelde orta sıralardalar. Kayseri'nin sarı-kırmızılıları ise deplasman performansı olarak pek iyi durumda değil. Özellikle deplasmanda pozisyona girmekte zorlanırken rakiplerine pozisyon imkanı veriyor olmaları, iştahı yüksek Kasımpaşa için fırsata dönüşebilir diyebilirdik, eğer Kasımpaşa evinde xG ortalamasında on altıncı olmasaydı.





Atakaş Hatayspor – Çaykur Rizespor

Atakaş Hatayspor'a Alanya deplasmanı pek yaramıyor. Alanya'ya gittiği son iki maçı da 6-0 kaybeden Atakaş Hatayspor, bu sezon ligin ilk yarısındaki maçı ise 5-0 kazanmıştı. İki takım toplamda 4 kez karşılaşmış oldular Süper Lig'de ve eşleşmenin diğer maçı ise 0-0 bitmişti. Özetle; Hatay temsilcisi ağır yaralı ancak puan durumundaki yerleri onlara ara sıra puan kaybı konforu sağlıyor. Bu maçtaki rakipleri Çaykur Rizespor, ise düşme potasından çıkma derdinde ve kendisiyle aynı derde sahip olan Fraport TAV Antalyaspor'u, yine kar yüzünden yarım kalıp ertesi güne sarkan maçta mağlup etmeyi başardı. Takımların iç ve dış saha istatistiklerine göre sıralamalarına bakınca hiç yeşil göremiyoruz, yani iki takım da buradaki kategorilerin hiçbirinde ligin ilk üçünde değiller. Ancak özellikle Rize temsilcisinin kırmızılarının çokluğu, onları birçok kategoride ligin deplasman performansı açısından en sorunlu 3 takımından biri olduğu anlamına geliyor. Atakaş Hatayspor'un ligin sahasında rakiplerine en çok pozisyon veren ikinci takım olmasının karşısına, Çaykur Rizespor'un da aynısını deplasmanda en çok yapan takım olmasını koyunca, Hatay temsilcisinin rakip kale önündeki dördüncülüğünü de üstüne serpiştirince, özellikle Rize kalesi önünde aksiyonun bol olacağı bir maç bizi bekliyor diyebiliriz.





Fraport TAV Antalyaspor – Gaziantep FK

Nuri Şahin'in göreve gelmesinden sonra gösterdiği reaksiyonu devam ettiremeyen, ligin en enteresan yaş profiline sahip takımı olan Fraport TAV Antalyaspor, iki güne yayılan maçta Rize deplasmanından da puansız dönünce kendini hiç olmak istemediği bir yerde buldu. İç saha performansı, şu anda aşırı kötü giden deplasman performansına göre daha iyi olan Antalya temsilcisi bunu istatistiklerine yansıtabilmiş değil. Hiçbir kalemde ilk üçte olmayan ama hiçbir kalemde son üçte de olmayan kırmızı-beyazlılar, hafta içini kar yüzünden maçsız geçirmek zorunda kalan Gaziantep FK karşısında 3 puana daha çok gereksinimi olan takım durumunda. Gaziantep FK'nın ise daha önceki yazılarda değindiğimiz gibi, deplasman performansı istatistiklerdeki bazı kalemlerin aksine hiç parlak değil. Sahasında topla en az oynayan takım olmayı skora çeviren kırmızı-siyahlılar, deplasmanda topla daha çok oynamak zorunda kalıyor ve bundan skor çıkartmayı başaramıyor. Ligdeki 31 puanının sadece 5'ini deplasmanda toplayan Gaziantep FK'nın şut performansı ise iyice ilginç. Ligin deplamsanda en çok şut çeken üçüncü takımıyken, isabetli şutta kendilerini on beşincilikte buluyorlar. Deplasmandan skor bulmaya başlamanın anahtarı burası olabilir. 





GZT Giresunspor – Aytemiz Alanyaspor

Okan Kocuk'un uzatmalarda aynı penaltıyı iki kez kurtardığı maçta, Trabzon deplasmanından puan kopartmayı başaran GZT Giresunspor, bu sezon dört büyüklerden sadece Fenerbahçe deplasmanından puan alamamış oldu. Sahasındaki son 6 maçının üçünü kazanıp üçünü kaybeten yeşil-beyazlıların bu maçtaki rakibi de deplasmandaki son 6 maçının üçünü kazanıp üçünü kaybetti. Ligin sekenleri toplamada iç sahadaki en iyi ikinci takımı olan GZT Giresunspor, bunu dış sahada en az yapan Aytemiz Alanyaspor'a da boşa düşenleri bırakmayabilir. Ancak Alanya temsilcisinde de Farioli sonrası değişimlerin etkileri henüz görülmeye başlanmadı. Topa daha çok sahip olup pas sayısını arttırması beklenecek turuncu-yeşillilerde dış sahada göze çarpan bir istatistik şimdilik yok. Maça moralli gelecek iki takımın son 6'şar maçına yukarıdaki verilerle bakacak olursak, belki de berabere kalma zamanları gelmiştir.





Altay – İttifak Holding Konyaspor

Fenerbahçe karşısında 1-0 öne geçip, üç maç sonra rakip ağları havalandırdıklarında belki de umutlanan Altay'ın 14 maçlık galibiyet hasreti 15 maça çıkmış oldu. Ligde bu sezona kadar 13 maçtan uzun galibiyet hasreti olmayan İzmir'in siyah-beyazlıları, teknik direktör değişikliğine de gitti. Ara transferde bütçesi dahilinde takviye yapması beklenebilecek Altay, bu hafta ligin zirveden kopmayan az sayıda takımından biri olan İttifak Holding Konyaspor'u konuk edecek. İstatistikleri karşılaştırdığımızda, Altay'ın sahasında özellikle defansif kalemlerde aslında kötü olmadığını görüyoruz, ancak topla araları o kadar yok ki, sahalarında gol beklentisinde sondan üçüncüler. Defansif aksiyon ve önde top kazanmada iyi olmalarına rağmen kalelerinde de çok pozisyon veren siyah-beyazlılar, karşısında ligin en derli toplu oynayan rakiplerinden birini bulacak. Altay'ın galibiyet hasreti bir noktada bitecektir ama bu hafta o hafta olmayabilir.





Galatasaray – Trabzonspor

Galatasaray için sezonun hikayesi pek de alışkın olmadığı bir şekilde yazılmaya devam ediyor. Son 6 maçının sadece birini kazanabilen Galatasaray, önüne geleni yendiği döneme biraz ara vermiş gözüken ve son 6 lig maçında 3 galibiyet, 3 beraberlik alan lig lideri Trabzonspor'u ağırlayacak. Galatasaray'ın, incelediğimiz istatistikler içinde kötü olduğu bir kalem yok. Defansif aksiyonlardaki sıralamaları ligin orta sıralarında bir iç saha performansı anlamına geliyor. Ligin sahasında en çok şut çeken takımı olan sarı-kırmızılılar isabette altıncı. Rakip kaledeki gol beklentisi ortalamasında da altıncılar, kendi kalesinde verdikleri gol beklentisinde de. Bu maçtaki rakipleri ise deplasmanlarda en çok xG toplayan ikinci takım. Kazandığı maçların içinde tek farklı galibiyetlerin sayısı yüksek olsa da, yani farka pek gidemiyor olsa da Trabzonspor'un oyunu, özellikle de önemli oyuncuları eksik değilse, her an gol vaat ediyor. Galatasaray'ın ise kolay gol yiyip zor gol atıyor gözüktüğü sezon performansını göz önüne alınca, maç doğal olarak Trabzonspor'a daha yakın. Ancak bunun biz ezeli rekabet mücadelesi olduğunu ve Galatasaray'ın da gidişata dur diyip mesaj vermek için böyle bir maça ihtiyacı olduğunu da yadsımamak lazım. Her halükarda, sıkıcı olmaktan uzak bir maç olacağını söylemek için zaten istatistiklere gereksinim olmayan bir maç.





Biten bir şey yok

Üç takımın küme düştüğü, 18 takımlı mekaniğinde, maç başına bir puanın biraz üzerinde bir puan ortalaması takımların ligde kalmasına yetebiliyordu. Yirmi takımla oynanan ve son dört sıranın küme düştüğü bir lig mekaniğinde, ortalamanın bunun biraz daha üzerinde olması beklenebilecektir. Ancak şu anda özellikle puan tablosunun alt yarısında puanların ortalamasından ziyade sıkışıklığı dikkat çekiyor. Şu anda ligde düşecek son takımın sıralamasını işgal eden Fraport TAV Antalyaspor'un 23 puanı var ve bunun sadece 7 puan üstü onbirinciliğe denk geliyor. Trabzonspor'un da sezonun başında verdiği avansın bir kısmını iade etmeye başladığı sezonda, izlenecek daha çok maç, şaşıracak daha çok sonuç olacak, orası kesin.