Form yetmez ruh gerekir

Form yetmez ruh gerekir
Pazar gecesi Kadıköy’de lig üçüncüsü ile on üçüncüsü değil Fenerbahçe ile Galatasaray karşılaşacak. Türkiye’deki derbilerde tarafların ligdeki sıralamaları değil, isimleri, tarihleri ve coşkuları yarışır. Derbileri sadece form üzerinden değerlendirmek bazen yetmeyebilir. O yüzden bu özel maçların favorisi olmaz, sadece ev sahibi takım yüzde 51 avantaja sahiptir.

Mevsim değişse de hava soğuk

Kadıköy, milenyumun ilk 20 yılında Galatasaray’a kabus olmuş, sarı-lacivertliler için büyük bir psikolojik üstünlük kaynağı haline gelmişti. Ta ki, Şubat 2020’da Terim ve öğrencileri 3-1 kazanana kadar. Galatasaray geçen sezon da Kadıköy’deki lig maçını kazanarak Kadıköy’ün büyüsünü bozmuşlardı. Ne var ki, şu anda ne Galatasaray bir yıl önceki formunda, ne Terim takımın başında, ne kadro aynı kadro, ne de yönetim aynı yönetim… Ortada duran başkanlık seçimi, Terim’in başarısız lig performansı, artı Burak Elmas anlaşmazlığı sonrası gidişi, Torrent’in istikrarı yakalayamaması, oturmayan futbol planı ve lig 13.lüğü. Mevsimler değişse de Galatasaray hala kıştan çıkamadı.

Kadıköy’ün büyüsü!

Fenerbahçe, Galatasaray’ı Kadıköy’de en son Kasım 2016’da Advocaat ile yenebilmişti. O günden bu yana galibiyeti yok. 20 yıl boyunca Galatasaray’ı baskılayan Kadıköy büyüsü, son 6 yıldır Fenerbahçe’nin önüne set çekmişe benziyor. Fenerbahçe, derbiyi kazanırsa 6 yıllık bu talihsizliğine de son vermiş olacak. Bu maçı bir geri dönüş fırsatı olarak gören Fenerbahçe camiası derbiyi kapalı gişeye çevirdi. İsmail Kartal için de bu derbi büyük fırsatlar barındırıyor. 7 haftadır kaybetmeyen, Trabzon maçından bu yana oyunu geliştiren, yönetimin önümüzdeki sezon yabancı bir teknik direktörle çalışma kararına karşı her fırsatta başarılı bir hoca olduğunu kamuoyuna anlatma ihtiyacı hisseden Kartal için bu derbi yeni kapılar açabilir. Sahada işleri yeterince toparlayan İsmail hoca, CV’sine Kadıköy’de 6 yıl sonra Galatasaray derbisi kazanan teknik direktör detayını yazdırıp sezonu da kurtarırsa yönetimin yabancı hoca kararını sorgulatabilir.

Kartal, Torrent’in önünde

İsmail Kartal, Fraport TAV Antalyaspor maçıyla başladığı ikinci Fenerbahçe teknik direktörlük serüveninde beklentileri aştı. Kartal, 11 lig maçında 24 puan topladı, maç başına 2,18 ortalamayla ligin lideri olmayı başardı. Trabzon maçından bu yana takımını ve planını geliştirdi.

İlginçtir, Domenec Torrent, İsmail Kartal ile aynı hafta göreve başladı. O da 11 lig maçı oynadı ve sadece 14 puan toplayabildi, maç başına 1,27 gibi hayli düşük bir ortalama yakalayabildi. Barcelona maçlarındaki performansı takdir görse de Konya ve Gaziantep deplasmanlarındaki kötü futbol Torrent’in tüm doğrularını götürdü. İsmail Kartal’ın formu, sadece Torrent ile kıyaslandığında değil ligde görev yapan tüm meslektaşlarının önünde.

Fener setten atıyor, Galatasaray kontradan yiyor!

Fenerbahçe, akan oyunda kaydettiği 38 golün 28’ini set hücumundan atarken, Galatasaray 28 golün 19’unu setten bulmuş. Fenerbahçe, Trabzon maçından bu yana hücum planını çok geliştirdi, Kadıköy’deki Konya maçında sezon zirvesini gördüler, Kayseri deplasmanında akıcı ve akılcı futbolla rakibe 4 attılar. Kartal, Kadıköy’deki derbide coşkulu bir topa sahip olma oyununu tercih ederek set hücumunun arasına taraftarı da dahil etmek isteyecektir. Fakat Galatasaray’ın oyun yapısı ve zaafları düşünüldüğünde Torrent için asıl tehlike sette değil, oyun başlangıçlarında Serdar Dursun, Crespo ve Mert Hakan’ın başını çektiği ön alan baskılarında olacaktır. Galatasaray bu baskıyı kısa paslarla kıramaz ve pas metrajını uzatmak zorunda kalırsa Fenerbahçe 2. bölgede kazandığı toplar üzerine kuracağı kontra setlerle rakibini en zayıf yerinden vurabilir. Galatasaray, kontra atak savunmasını bir türlü beceremiyor. Ligde kontradan tam 17 gol yediler ve Kayserispor’dan sonra bu alanda sezonun en kötü ikinci performansına sahipler.

Fenerbahçe, Galatasaray’a oranla çok daha formda ve iyi durumda. İsmail Kartal ile Torrent aynı hafta göreve başladılar. 11 haftalık süreçte Kartal’ın Fenerbahçe’si ligin lideri, Torrent ise sadece 1,27 puan ortalaması tutturabildi. Fenerbahçe hem hoca, hem futbolcu bazında daha formda, maç da Kadıköy’de. Ne var ki, bizim futbol iklimimizde derbileri lig sıralaması, sezon performansları değil; kulüplerin tarihleri, ruhları oynar.