FM aşkı, Avrupa futbolunda rekorlara taşıdı: Will Still

FM aşkı, Avrupa futbolunda rekorlara taşıdı: Will Still
Football Manager... Takım elbise giyerek bu oyunu oynayanlar, takımlarını dipten zirveye taşıyanlar, genç yetenek bulmak için uykusuz kalanlar... 30 yaşındaki bir adam, FM sevdalılarının hayalini Fransa Ligue 1'e taşıdı. Hem de rekorlar kırarak...

Reims Teknik Direktörü Willam Still, 21. yüzyılda Avrupa'nın 5 büyük liginde çıktığı ilk 17 maçta yenilmeyen ikinci teknik direktör oldu. 1 yıl önce kimsenin tanımadığı Still, Barcelona'nın başında çıktığı ilk 18 maçta kaybetmeyen Tito Vilanova'ya bir adım daha yaklaştı.

Gelin bu hikayeye daha yakından bakalım...

İngiliz bir ailenin çocuğu olarak 1992 yılında Belçika'da dünyaya gelen Still, futbola da genç yaşta başladı. Mahallenin süper yetenekli çocuğu olmasa da iyi bir görev adamı olan Still, kramponlarıyla zirvesini Belçika 4. Ligi'nde yaşadı.

"Hiçbir zaman çok yetenekli olmadım" diyen Still, oyun tarzını Daily Mail'e şu sözlerle anlattı:

"Orta sahanın ortasında oynuyordum. Sahanın en hızlısı ya da en yeteneklisi değildim. Ama koşmayı hiç bırakmazdım. Bana karşı oynamaktan nefret ediyorlardı çünkü gerçekten çirkeftim. Günlük hayatta sakin biriyim. Ama sahaya girdiğimde gerçekten kasap oluyordum. Ailem beni izlemekten utanıyordu"

Annesi PlayStation almadığı için kardeşiyle birlikte bilgisayarda Football Manager oynamaya başlayan Still, oyuna adeta aşık oldu. 

İngiltere'de aldığı üniversite eğitimin ardından profesyonel olarak bu işe başlamak isteyen Still, tecrübesi olmadığı için birçok kulüp tarafından reddedildi. 22 yaşında çocukluğunda top koşturduğu Sint-Truiden'de 'Video Analisti' olarak göreve başlayan Still, 2015 yılında teknik direktör Yannick Ferrera ile birlikte Standard Liege'e transfer oldu.

Still, görevine çeşitli kulüplerde video analisti ve yardımcı antrenör olarak devam ettikten sonra Belçika 3. Lig ekiplerinden Beerschot'un başına geçti. Burada 1,33'lük puan ortalaması tutturan Still, oynattığı hücum futboluyla dikkatleri üzerine çekti.

Sezonu Belçika ekibinde tamamladıktan sonra Reims'ten "Teknik direktör Garcia'nın ekibine katıl" teklifi alan Still, eşyalarını topladı ve Fransa'ya taşındı. 3 ay sonra Garcia'dan izin alarak Belçika'ya dönen Still, UEFA Pro Lisans işlemlerini hızlandırmak için yeniden Standard Liege ile çalışmaya başladı.

Yeni sezonda söz verdiği gibi Reims'e geri dönen Still, Oscar Garcia ile yolların ayrılmasının ardından takımın başına geçti. Still o anları Coaches Voice'a şöyle anlattı:

"Telefonum çaldı, kulübün sahipleri arıyordu. Bana 'Oscar gidiyor. Senin devam etmeni istiyoruz. Kontratının şartları bunlar, ayrılamazsın' dediler. Bunu düşünmek için zamanım yoktu. Kariyerimin her aşamasında olduğu gibi, bunu da planlamamıştım. Reims'in teknik direktörü olacağımı hiç düşünmemiştim. Ekim 2022'ydi... Başlangıçta bana işi Dünya Kupası'na kadar verdiler.  Ben devraldığımda 9 maçta 1 galibiyet ve 4 mağlubiyetimiz vardı. Küme düşme hattındaydık. Dünya Kupası'ndan önceki 6 maçta yenilmedik. 2 kez kazandık ve 11. sıraya yükseldik. Yönetim kurulu kulüpteki havanın düzelmesinden o kadar memnundu ki işi bana kalıcı olarak verdi. 30 yaşındayım, buradayım. Ben bir Ligue 1 kulübünün başındayım! Daha mutlu olamazdım. Hayatımın bir noktasında biri bana 30 yaşında Reims'in teknik direktörü olacağımı söyleseydi, suratıma yumruk atmalarını söylerdim"

İçindeki teknik adamlık ateşini Football Manager'ın yaktığını söyleyen Still, "30 yaşında Mbappe, Neymar, Ramos gibi yıldızlara karşı teknik direktör olarak mücadele ediyorum. Oyunun hayatıma böyle etki edeceğini hiç düşünmezdim. Tüm yaşadıklarıma baktığımda, gerçekten de etmiş. Çocukken bu oyunun bağımlısıydım. Bu oyun teknik direktör olma isteğimi ateşlemiş" diyor.

Hayali Premier League

Ekim ayından bu yana Reims'in başında bulunan Still, Ligue 1'de çıktığı 17 maçta 9 galibiyet ve 8 beraberlik aldı.

Antrenör eğitimleri devam eden Still, Avrupa'nın 5 büyük ligindeki en genç teknik direktör unvanını taşıyor. Kulübü Reims ise Still'in UEFA Pro Lisansı bulunmaması sebebiyle her maç 25 bin euro ceza ödemeye devam ediyor. Ancak bu ceza, Still'in başarısının yanında Reims için çerez parası kalıyor.

Kariyerini hiçbir zaman planlamadığını söyleyen Still, gönlünde Premier League'in yattığını ise şu sözlerle anlatıyor:

"İçimdeki çocuk bana Premier League'e gitme hayalimi sürdürmemi söylüyor. Football Manager'da her şeyi kazanmak için saatlerini, günlerini harcayan o çocuk, West Ham United'ın başına geçme hayalimi sürdürmemi söylüyor. Ben büyük bir West Ham hayranıyım. Ve bu benim için gerçekten rüya gibi olurdu. Hayallerime varmadan önce gitmem gereken çok yer var. O yüzden gerçek dünyada saatler harcamaya devam etmeliyim. Meydan okumaya hazırım!"

Yazan: Burakhan Işık